Sveiki, Svečias
Prisijungimo vardas: Slaptažodis: Prisiminti mane

TEMA: Žuvienės

Žuvienės 2014-05-04 22:40 #1714

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
ŽUVIENĖS PAGRINDAI


Pagrindinis tradicinės lietuviškos žuvienės komponentas yra žuvis. Kuo žuvies daugiau, tuo žuvienės skonis intensyvesnis. Tačiau ne tik nuo žuvies kiekio, bet ir nuo žuvies rūšies priklauso žuvienės skonis. Labai gardi žuvienė būna ją verdant iš ungurio. Gardi ir iš pūgžlių išvirta žuvienė, tačiau pūgžliai turi daug gleivių (ne veltui juos vadina snargliais), o tų gleivių atsikratyti nėra paprasta. Ešeriai – taip pat labai puikios žuvys, jei kalbame apie žuvienės ruošimą. Skani žuvienė išeina verdant ją iš karšio ar karpio. O iš lydekos ar kuojų žuvienės geriau nevirti – šios žuvys neduos žuvienei reikiamo skonio ir patiekalas nebus toks skanus, kaip norėtųsi.

Kas dar turi būti žuvienėje? Be žuvies, į žuvienę dedamas svogūnas, pipirai, lauro lapas ir krapai. Daugiau nieko nereikia. Yra nemažai žmonių, kurie vertina žuvienę, išvirtą iš žuvies ir ką tik paminėtų produktų. Neva tik tokia žuvienė yra tikroji, o visa kita – ne žuvienė, o paprasčiausia žuvies sriuba. Tačiau kur kas daugiau žmonių tokios žuvienės gali neįvertinti. Jie pripažins, kad žuvienės skonis yra puikus, bet primins, kad norisi ir pavalgyti, o ne tik išgerti sultinio. Todėl į žuvienę reikėtų įdėti bulvių. Žemaitijoje žuvienės be bulvių net nesiūlykite – žemaičiai net neragavę tokią žuvienę sudirbs į miltus, nes tame Lietuvos krašte žuvienėje privalo būti bulvių.

Kaip išvirti skanią žuvienę? Sakykime, prigaudėme kalną mažų ešeriukų ir vieną didelį karšį. Išvalykime ešeriukus (išimkime vidurius, ištraukime žiaunas, kurios žuvienę apkartina) ir neskutę žvynų dėkime į puodą. Karšį nuskuskime, išvalykime, supjaustykime gabalais ir atidėkime į šalį.

Taigi ešeriai jau puode. Kuo jų daugiau, tuo geriau. Pripilkime vandens, kad apsemtų žuvį (vandens gali būti ir per porą pirštų daugiau nei žuvies, bet jei turite mažai žuvies, nesistenkite iš jos išvirti daug žuvienės – bus tik žuvies skonio vanduo). Dedame puodą ant ugnies ir laukiame, kol vanduo užvirs, užputos. Kai viskas nurimsta ir virimas įgauna stabilumo, į žuvienę dedame svogūno galvą, lauro lapų, pipirų (juodųjų, kvepiančiųjų), pasūdome ir verdame apie pusvalandį. Po pusvalandžio žuvienę išpilame į kitą puodą ir visas mažas žuveles išmetame, o žuvies sultinį vėl pilame atgal į puodą, kuriame toliau virsime žuvienę. Dabar į žuvienę dedame smulkiai supjaustytas bulves ir laukiame, kol užvirs. Žuvienei užvirus, dar keletą minučių palaukiame ir dedame stambesnės žuvies (pavyzdžiui, karšio) gabalus. Juos reikia virti apie 15 minučių. Po tiek laiko žuvis bus išvirusi (bet ne suvirusi), bulvės taip pat bus išvirusios, tad paragaukime, jei reikia, pasūdykime ir kaip baigiamąjį akcentą įberkime smulkiai supjaustytų krapų. Štai ir viskas. Tiesa, reikia priminti, kad viso šio proceso (nuo pradžios iki galo) metu puodas turi būti atviras. Žuvienė verdama neuždengtame puode.

O jei mažų žuvelių neturime, turime tik dideles? Iš pradžių išverdame sultinį iš žuvų galvų (būtinai išėmę žiaunas), pelekų ir uodegų.

Ką daryti, jei kyla nenumaldomas noras į žuvienę įdėti dar ko nors, pavyzdžiui, smulkiai supjaustytų morkų. Pabandykite numarinti tą norą, o jei nepavyksta, tai įdėkite tų morkų – labai nepakenksite. Bet šis kraštutinumas yra vienintelis, kurį jums atleis klasikinės žuvienės mėgėjai.

Būna, kad į žuvienę, jai jau išvirus, dedama grietinės. Taip galite elgtis tik tuomet, jei jums žuvienė apskritai nepatinka, nes grietinė nuslopina žuvienės tikrą skonį. Kai kurie pamario krašto gyventojai baigiant virti į žuvienę įpila stiklinę kaimiško pieno ir palaukę, kol žuvienė vėl užvirs, nukaičia puodą. Taip gaunama baltoji žuvienė. Pienas taip pat sušvelnina žuvienės skonį.
Yra dar pora triukų, kurie ir efektingi, ir nekenkia žuvienės skoniui. Pirmas: nukėlus puodą nuo ugnies įpilti šlakelį degtinės. Antras: žuvienės grūdinimas. Norint tai padaryti, reikia paimti žalia alksnio šaką (iš bėdos tinka ir beržas), nuskusti žievę ir, kol žuvienė verda, nuskustą galą deginti lauže. Kai žuvienė išvirs, puodą nukelti ir dėti ant žemės. Tada šaką ištraukti iš laužo ir nieko nelaukiant apdegusį galą įkišti į žuvienę. Žuvienė smagiai užputos, o jūs nustebusiems žiūrovams galėsite aiškinti, kad tokiu būdu suteikėte žuvienei nepakartojamo skonio.
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

Žuvienės 2014-05-04 22:41 #1715

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
ARNOLDO ŽUVIENĖ

Daugumai turbut begaudant žuvį žiemą iškyla klausimas ką daryti su pagauta žuvimi?
Kur ją dėti,ir nerasdami tinkamo sprendimo dažnai visą smulkmė žvejai atiduoda alkaniems naminiams givūnams ar tiesiog 'tingėdami" išdoroti žuvį ją išmeta...Bet yra tinkamas sprendimas,tai skani žuvienė,apie kurią ir norėčiau pasidalinti su visais,beje šios žuvienės receptas yra labai senas ir atkeliavęs net iš tolimos Rusijos kampelio,šį recepta man atskleidė vienas mano bendrasusirašinėtojas iš Rusijos Astrachanės krašto.Kaip turbūt daugelis žino kad šis Rusijos federacijos regionas randasi kaspijos jūros deltoje,kuri yra be galo vandeninga ir labai žuvinga..Taigi žuvienė...



Žuvienė – dvasios atgaiva.

Ar žinote žvejai kas tai yra tikra ir skani žuvienė? Tai įpatingas patiekalas ir jį gaminti reikia labai įpatingai. Kaip kalba patyrę spiningistai iš Rusijos,pati skaniausia žuvienė gaminama ir gaunasi iš pūgžlio. O toliau jau seka ešerys ir starkis.Jų skani žuviena su savomis specifinėmis savybėmis,labiausiai tinka tikrai žvejo žuvienei virti.O iš visų kitų pagaunamų žuvų gaunasi jau ne kas kita kaip ... žuvies sriuba.



Kalbama kad iki revoliucinės Rusijos į Imperatoriaus kiemą nuolatos tiekdavo šviežius ,pūgžlius būtent gaminti skaniai žuvienei.Ir virdavo žuvienę iš karto su visomis pūgžlienos gleivėmis. Juk visa paslaptis ir slepiasi būtent – gleivese.Taip,taip jums ne pasigirdo – nuskusti žuvies žvynų ,jokiais būdais negalima.Būtent šis momentas ir priduos jūsų žuvienei nepakartojamą,pikantišką skonį.

Todėl imame žuvį,tokią kokia pas jus šiuo momentu yra.Jau aišku kad pugžlys savo skoniu yra pirmoje vietoje,bet jeigu pugžlių neturite,maža bėda.Tada aišku imame ešerius ar gražuolį starkį.Valome žuvį,išimame vidurius ir žiaunas.Galvų nupjauti nereiktų,gleivių ir žvynų skusti taip pat nerekomenduoju! Viskas,žuvis paruošta gaminti.

Pilame į puodą vandens ir statome ant ugnies.Dar šaltame vandenyje dedame nuvalytas bulves.Nulupame didelę galvą ropinio svogūno.Svogūno galvą,nepjaustytą, dedame į puodą ,kad verdant ji neiširtų. Bet tam kad svogūnas „atiduotų“ visą savo aromatą ir sultis, aštriu peilio galiuku padarome kelias gilias įpjovas.Kaip tik vanduo užvirs dedame 2 -3 vidutinio dydžio šviežius pomidorus.Ir kaip tik bulvės jau bus išvirę,dedame žuvį (kuo daugiau,tuo geriau) ir verdame apie 6 -7 minutes.Po to sūdome pagal skonį,įdedame pora lauro lapelių ir kelias nemaltas juodojo pipiro uogas.Tas kas mėgsta aštriau pagardiname dar ir maltais juodaisiais pipirais –reiktų atminti kad, žuvienė turėtų būti faktinai aštri,todėl pipirų negailime. Pačiame virimo proceso baigtyje dedame smulkiai pjustytų šviežių petražolių lapelių.Viskas žuvienė baigta.Teisingai išvirta žuvienė pastovėjus kurį laiką šaltai turėtų pavirsti į žele.Skanaus.
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

Žuvienės 2014-05-04 22:42 #1716

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
Šventinė močiutės žuvienė




Žuvis: Karpis (Sazanas)

1 kg karpio, 1.5 l vandens, svogūnas, prieskonių (lauro lapelių, pipirų, petražolių), 2 šaukštai aliejaus, šaukštas miltų, 2 kiaušiniai, druskos pagal skonį.

Karpį nuskusti, išdarinėti, nuplauti, nulupti odą, išimti kaulus ir ašakas, supjaustyti nedideliais gabaliukais, pavolioti miltuose ir apkepti aliejuje.

Į vandenį sudėti karpio likučius (iš galvos išimti žiaunas), odą, svogūnus, prieskonius ir virti ant lengvos ugnies apie 30 min. Išvirusį sultinį perkošti, sudėti apkepintus karpio gabaliukus, užvirinti, nukaisti ir uždaryti 2 kiaušinio tryniais.

Patiekiant įberti smulkiai pjaustytų petražolių lapelių. Prie šventinės žuvienės duoti juodos duonos.
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

Žuvienės 2014-05-04 22:44 #1717

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
ŽUVIES SRIUBOS (tai nebūtinai žuvienė... ;) )

ŽUVIENĖ

0,5 kg šviežios žuvies (bet kokios)
2 morkos
10 bulvių
1 svogūnas
pipirų
lauro lapų (Lauro lapas)
druskos
2 šaukštai miltų
1 stiklinė grietinės

Žuvį ir visas daržoves bei prieskonius sudėti į verdantį vandenį ir virti 20 minučių.
Prieš baigiant virti, supilti grietinę, sumaišytą su miltais.



ŽUVIES BARŠČIAI

700 g žuvies
2 vidutinio dydžio burokėliai
100 g prieskoninių daržovių
1 svogūnas
5 džiovinti baravykai
citrinos sulčių
kvapniųjų pipirų (Kvapieji pipirai)
1 lauro lapelis (Lauro lapas)
cukrus
karčiųjų pipirų
druska

Burokėlių raugo receptas

Grybus nuplauti ir kelioms valandoms pamerkti nedideliame vandens kiekyje.
Žuvį ir daržoves nuplauti, nuvalyti ir išvirti (1,5 litro vandens), supilti grybus su vandeniu, kuriame buvo mirkomi. Baigiant virti suberti kvapniuosius pipirus ir lauro lapelį.
Išvirus perkošti.
Atskirai išvirti burokėlius, nulupti ir stambiai sutarkuoti, sudėti į nuovirą, 1 stiklinę burokėlių raugo, įberti druskos, pipirų, žiupsnelį cukraus ir įpilti citrinos sulčių.
Barščius patiekti su bulvėmis arba kietai išvirtų kiaušinių ketvirtadaliais.
Galima perkošti ir patiekti puodeliuose su paštetėliais (pyragėliais).

KARŠIS SU BULVIŲ KOŠE

800 g bulvių
150–200 ml pieno
50 g sviesto
gūželės salotų
saujelės šviežių krapų
4 gabaliukų karšio filė
aliejaus
druskos, pipirų

Bulves nuskusti ir išvirti. Sugrūsti ir išmaišyti su pienu bei sviestu. Pakaitinti ant silpnos ugnies, įberti krapų, pasūdyti ir išmaišyti. Salotas nuplauti, nuvarvinti ir stambiai suplėšyti. Likusius krapus sukapoti. Žuvies gabaliukus nuplauti ir gerai nusausinti.

Žuvį iškepti aliejuje, pasūdyti, pagardinti pipirais, krapais. Perdėti į karščiui atsparų indą. Bulvių košę sukrėsti į konditerinį švirkštą. Bulvių košės užspausti ant žuvies. Pašildyti 5 min. iki 225°C įkaitintoje orkaitėje. Patiekti lėkštėse ant salotų lapų, papuošus krapais.

SUOMIŠKA ŽUVIENĖ

1 kg šviežių žuvų,
1 svogūnas, 1 poras,
4 bulvės, 1 šaukštas miltų, 1 stiklinė pieno,
1 lauro lapelis,
3 žirneliai kvepiančiųjų pipirų, 2 šaukštai smulkintų krapų,
2 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų.

Žuvis išskroskite, nupjaukite galvas, išimkite kaulus, nulupkite odeles. Pakepinkite supjaustytą svogūną. Žuvų galvas ir odeles sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens. Suberkite kepintus svogūnus, lauro lapelį, kvepiančiuosius pipirus, pasūdykite. Virkite apie 20 min. ant mažos ugnies. Sultinį perkoškite. Nulupkite porą, supjaustykite skridinėliais. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais bulves.

Daržoves suberkite į žuvų sultinį ir virkite apie 15 min. Supjaustykite žuvį gabalėliais ir sumeskite į sriubą, virkite dar 10-15 min. Pieną išmaišykite su miltais, supilkite į sriubą, užvirkite. Tada suberkite krapus ir svogūnus.

ŽUVIES SRIUBA SU KARIU

80 g ryžių,
0,5 l sultinio,
400 g porų,
400 g menkės filė,
kario prieskonių,
druskos,
pipirų,
aliejaus.

Pastatome virti ryžius pasūditame vandenyje ir, kol jie verda (15-20min.), paruošiame sultinį. Po to plonais žiedeliais supjaustome porą. Žuvies filė supjaustome nemažais kubeliais ir apkepiname aliejuje, pasūdome, papipiriname ir įdedame kario prieskonių. Į kepinamą žuvį sudedame supjaustytus porus ir viską kepiname dar apie 3 min. Paskui žuvį su porais sudedame į sultinį ir verdame ant vidutinio didumo ugnies 5-8 min. Sriuba patiekiama su atskirai įdėtais ryžiais. Tiršta žuvienė
1kg žuvies,
3 šaukštai miltų,
60g sviesto,
150g grietinės,
2 svogūnai,
petražolių,
1,5l vandens,
kvapniųjų pipirų,
druskos,pipirų.

Žuvį su prieskoniais išvirti. Išvirusią žuvį su prieskoniais permalti per mėsmalę arba gerai sutrinti. Svieste apkepinti miltus, paskui supilti grietinę, viską išmaišyti ir sumaišyti su žuvies mase. Maišant pamažu supilti sultinį, kuriame virė žuvis su prieskoniais. Tuomet užverdame dar kartą ir patiekiame su sklindžiais.


VIRTA ŽUVIS SU ČESNAKU

500 g žuvies,
petražolių,
saliero,
poras,
morka,
lauro lapas,
2 kvapnieji pipirai,
krapų,
galvutė česnako,
druskos.

Iš smulkmės su priekoninėmis daržovėmis bei prieskoniais pasūdę išvirkite sultinį. Išvirusią smulkmę išmeskite, o sultinyje virkte stambius žuvies gabalus.
Smulkiai supjaustytą česnaką sutrinkite su druska ir, sudėję podukan, įpilkite du šaukštus sultinio. Gerai išmaišę, česnaku užpilkite išvirusius žuvies gabalus.
Užsigerti galite sultiniu

NORVEGIŠKA ŽUVIENĖ

700g žuvies filė
1 l mėsos sultinio
30g aliejaus
5 bulvės
1 stiklinė sauso baltojo vyno
2 svogūnai
1 poras
lauro lapo, druskos
skiltelė česnako
kvapniųjų pipirų

Pakaitintame aliejuje troškinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, porą, česnaką. Ant jų užpilkite karštą mėsos sultinį su kvapniaisiais pipirais. Sudėkite į keturias dalis supjaustytas bulves, lauro lapą, uždenkite ir virkite apie 20 min. Pasūdykite. Pavirinę sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Virkite ant silpnos ugnies. Nukaitę supilkite vyną.
700g žuvies filė,
1l mėsos sultinio,
30g aliejaus,
5 bulves,
stiklinė sauso baltojo vyno,
2 svogūnai,
poras, lauro lapas,
druskos, pipirų,
skiltelė česnako.

Pakaitintame aliejuje troškinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, porą, česnaką. Ant jų užpilkite karštą mėsos sultinį su kvapniaisiais pipirais. Sudėkite į 4 dalis supjaustytas bulves, lauro lapą, uždenkite ir virkite apie 20 min. Pasūdykite. apvirinę sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Virkite ant silpnos ugnies Nukaitę supilkite vyną.




ŽUVIES VIRIMO YPATYBĖS


Pasirinkus skirtingus terminio apdorojimo būdus, tokius kaip virimą (skystyje, garuose), kepimą (su riebalais, riebaluose, orkaitėje, ant grotelių), troškinimą, šutinimą ar apkepimą, iš žuvų galima pagaminti įvairių skanių ir maistiniu požiūriu vertingų patiekalų.
Žuvies virimas. Geriausia žuvį virti specialiuose puoduose su skylėtu išimamu įdėklu. Žuvys ar jų gabalai talpiai sudedami ant įdėklo, įstatomo į puodą. Su juo išimama jau išvirusi žuvis.
Verdant labaisvarbus ne tik įdedamų produktų kiekis, bet ir seka, kuria jie dedami. Verdant sriubas (žuvienes) negalima į vandenį sudėti visko vienu metu. Labai smulkios žuvys bei stambių žuvų pelekai, kaulai, galvos, pašalinus iš jų žiaunas ir akis (jos sultiniui suteikia kartumo), susukamos į marlę ir dedamos tik į šaltą vandenį. Prieskoninės daržovės (morkos, petražolės, salierų šaknys, svogūnai) į sriubą dedamos tik pakepintos riebaluose. Taip jose išliks daugiau vertingų medžiagų, bus geresnis sriubos skonis ir spalva. Daržovės dedamos tokia seka, kad visos baigtų virti vienu metu, o prieskoniai – likus 5–8 min. iki virimo pabaigos. Verdant gėlavandenes žuvis, jų naudojama saikingai, tiek, kad neužgožtų žuvies skonio, o tik jį paryškintų. Daugiau prieskonių dedama verdant jūros žuvis. Dumblėtuose vandenyse gyvenančios žuvys, tokios kaip karosai, karpiai, vėgėlės, lynai, bei jūrų žuvys, turi savotišką prieskonį, kurį taip pat galima panaikinti tinkamai parinkus prieskonius. Patiekalai gardinami dagiais, bazilikais, gelteklėmis, peletrūnais, petražolėmis, krapais, kalendromis, svogūnais, lauro lapais, pipirų grūdeliais ir kt. Tik nereikia sudėti visų turimų prieskonių, parenkamos dviejų trijų prieskonių puokštės.
Verdant žuvį antrajam (pagrindiniam) patiekalui, stambių žuvų oda keliose vietose įpjaunama skersai. Tada išvirusi žuvis išliks gražios formos. Vandeniu užpilama jau talpiai puode sudėta žuvis ar jos gabalėliai. Stambūs gabalai ar stambi žuvis visad užpilama šaltu vandeniu. Užpylus karštu vandeniu vidiniai žuvies sluoksniai dažnai lieka neišvirę, o viršutiniai perverda. Tokia žuvis pjaustant subyra.
Smulki žuvis užpilama karštu vandeniu. Jo pilama tiek, kad virš žuvies būtų 2–3 cm. Reikia stengtis greitai užvirti vandenį, tačiau toliau verdama ant silpnos ugnies (85–90 laipsnių temperatūroje). Maži gabalėliai ar smulki žuvis išverda per 5–10 min., stambūs gabalai ar didelė žuvis – 50–60 min.
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Paskutinis taisymas: 2014-05-05 11:06 nuo Arutis.
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

Žuvienės 2014-05-04 22:48 #1719

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
KARPIS SU BULVĖMIS

Paruošimo laikas: 1 val.

Kategorija: Žuvies patiekalai

Sudėtingumas: Sunkus

Ingridientai
karpio(apie 1 kg)
druskos
pipirų
citrinos
saujos petražolių
1 kg bulvių
4 skiltelių česnako
6 šaukštų alyvuogių aliejaus

Paruošimas
Žuvį nuplauti, pasūdyti, pabarstyti pipirais. Citriną nuplikyti ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Su petražolių stiebeliais sudėti į žuvies vidų.
Bulves nuskusti, nuplauti ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Česnaką nulupti ir sukapoti. Nuo petražolių nuskinti lapelius ir sukapoti.
Skardą patepti aliejumi. Sudėti pusę bulvių. Pasūdyti, pabarstyti petražolėmis su česnaku. Uždėti žuvį, sudėti likusias petražoles, bulves.
Pasūdyti, ant bulvių užpilti 4 šaukštus aliejaus. Kepti 1750C orkaitėje 25 min. Palaistyti likusiu aliejumi ir kepti dar 20 min.
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

Žuvienės 2014-05-04 22:49 #1721

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
MENKĖS RECEPTAS (kažkieno... :huh: )

Taigi, menkę išvalyti, supjaustyti gabaliukais, padruskinti, „papipirinti“, apibarstyti patinkančiais prieskoniais /pavyzdžiui žuvies/. Palaikyti apie 15 minučių. Tada imam žuvies gabaliuką, pavartom majoneze, po to tą patį padarom miltuose ir dedam į keptuvę su įkaitintu aliejum. Kepam apie 15 minučių, kol parus. Patikėkit skonis tikrai FANTASTIŠKAS !!!
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

Žuvienės 2014-05-04 22:51 #1722

  • Arutis
  • Arutis avataras
  • Neprisijungęs
  • Moderatorius
  • Jei kažkas trukdo žvejybai – kažką reikia keist...
  • Žinutės: 414
  • Gauta padėkų: 494
Audriaus M žuvikių receptas

Šaltai rūkinta ir padžiovinta, smulki žuvis, prie alaus,

Rūkinimui, reikės 5-10 kg smulkių žuvų, ( kuojos, aukšlės ir pan.)
300-500gr druskos,

Žuvį išvalyti, nuskusti žvynus ir pasūdžius glaudžiai sudėti į emaliuotą puoda. Galima truputi suslėgti. Druskos dedama pagal savo nuožiūrą (man geriausia 10kg žuvies, -apie 400gr druskos). Sudedant į puodą, turi būti pasūdytą kiekviena žuvis. Puodas sandariai uždengiams ir parai paliekamas vėsioje patalpoje ar rūsyje.
Prieš rūkinimą, žuvis sudedama į kitą indą, užpilama šaltu vandeniu ir nuplaunama. Žūvis veriu per akis ant šašlykinių virbalų ir sukabines rūkykloje, palieku valandai, kad nusivarvėtų. Rūkinama šaltu dūmu, (alksnis, karklas) apie 10 val. Rūkinimo pabaigoje, atidengiu rūkyklos pakurą, tačiau reikia saugoti, kad žuvis nepradėtų kepti.Taip žuvis džiovinama apie valandą.

Skanaus ir putojančio alučio...
Jei kažkas trukdo žvejybai – ...
Administratorius uždraudė viešą pranešimų rašymą.
Jums padėkojo šie nariai: Baubas, saulius67, donatasx3, Dalius. Kaunas

DISKUSIJŲ DALYVIŲ GIMTADIENIAI

Dalius. Kaunas gimtadienis už 3 dienų (64)
Puslapio sukūrimo laikas: 0.144 sekundžių